Column over de meubeljacht van Decorage ‘Rechtstreeks uit Frankrijk’ geschreven voor het magazine Liefde voor Brocante – uitgave Maart 2018

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

‘Martin, tu es la?’ Onze bevriende wijnboer Vincent belt op. Hij staat met zijn mobiel aan zijn oor gelijktijdig zijn wijnstokken te snoeien. Hij heeft net een telefoontje gehad van een dame op leeftijd. Hij beweert dat het interessant kan zijn voor onze meubel business. ‘Of we even de tijd hebben om langs een huisje – nabij gelegen – te rijden?’ Dat ziet Maarten wel zitten. Maarten is mijn man – brocanteur – die standaard hier in Frankrijk ‘Martin’ wordt genoemd. Er zijn zelfs mensen die hem ‘Marteen’ noemen. Dan toch maar liever ‘Martin’. Maarten kijkt me aan en vraagt uitnodigend: ‘Ga je even mee Eef?’

Gezamenlijk rijden we in onze oude witte Renault 4 uit 1980 naar de wijngaard waar Vincent zijn snoeimes opbergt en ons tegemoet loopt. ‘Bonjour! Ik laat wel even zien waar het huis is,’ zegt hij en kruipt achterinop het achterbankje van de ‘Quatrelle’, zoals ze dit wagentje hier noemen. De vering zakt nog dieper in. Jolig en met beslagen ramen rijden we Francueil in, een klein wijndorpje met nog kleinere huisjes van tuffeau, een beige zachte steensoort, typerend voor deze streek, de Touraine. De oude dame wacht ons op.

Enkele minuten later betreden we het pittoreske huis van haar overleden ouders. Vincent legt uit dat we Nederlanders zijn die al jaren in Saint Georges sur Cher wonen, vlak bij hem in de straat. En dat we altijd geïnteresseerd zijn in antieke, industriële en brocante meubelen. De dame knikt verheugd en begint haar rondleiding. Ze verontschuldigt zich voor de rommel, maar die zie ik niet. Het huis is al zo goed als leeg. Ontzield. Het zijn de laatste dagen voor het opleveren van het huis voor de verkoop. En toch is de charme nog zichtbaar. Dramatisch bloemrijk behang en blauwe plafondbalken. Een diep rood vloerkleed en oude ingebouwde deurpanelen. Toch zijn er enkele vertrekken met verborgen schat. Daar, boven een oude

schouw, die spiegel. Ze kijkt me aan. Liefde op het eerste gezicht. Een klapoortafel op wieltjes van notenhout. Een prachtige spiegelkast met kuif. En verloren in een eenzaam vertrek nog een spiegel. Niet aan de wand, maar op de grond.

De dag erop rijden we terug met onze vrachtwagen. Zoonlief Berend tussen ons in in de cabine. De dame wacht ons weer op. We sjouwen boerenbanken, bistrostoelen, de spiegelkast, klaptafel en twee spiegels de vrachtwagen in. Berend is zoals altijd erg blij om de laadklep te bedienen. Trots kijkt hij de

dame aan, met zo’n blik, ‘Kijk oude mevrouw, dit doe ik al jaren’. Ook de eenzame spiegel wordt ingeladen. Op weg naar een nieuwe bestemming, na zoveel jaren te zijn gebruikt door de familie in dat kleine Franse wijndorp. Nu hangt hij aan de wand, zoals het hoort, bij Delphine, die er zeer content mee is. Une seconde vie.

Eva heeft een vaste column in het mooie magazine ‘Liefde voor Brocante‘. Daarin neemt ze de lezers mee in de Franse avonturen op zoek naar brocante. Kijk hier voor ons aanbod van brocante meubelen of kom langs in de winkel, gevestigd aan de Burensedijk 6 te Kerk-Avezaath.