Column over de meubeljacht van Decorage ‘Rechtstreeks uit Frankrijk’ geschreven voor het magazine Liefde voor Brocante – uitgave Maart 2018

‘Mijn stoere meubeljager’

Brocante, industriële en antieke meubelen van Decorage

Ken je hem Drew Pritchard, de antiek handelaar uit het Engelse programma ‘Salvage Hunter’? Een serie op Discovery Channel waar hij met zijn Engelse tweed pet op hoofd en witte vrachtwagen door de Engelse countryside rijdt op jacht naar authentieke spullen op bijzondere locaties. Echt een aanrader. Deze Drew heeft, zonder dat hij dat beseft, een Frans evenbeeld, een dubbelganger: mijn man. Maarten is er namelijk ook zo één, zo’n stoere meubeljager, met iets meer haar dan Drew en ook een tweed hoofddeksel op zijn kop, eveneens een witte vrachtwagen, en altijd op zoek naar bijzondere Franse brocante. Onze gezamenlijke passie: een ‘seconde vie’ voor Franse spullen, die we verkopen in Nederland en Zweden.

Hoewel Drew iets vaker in kastelen en landhuizen vertoeft dan wij, staan ook wij met regelmaat bij een huis waar ‘debarraseurs’ de pareltjes tussen de rotzooi uitplukken. Debarraseurs zijn de stofhappers en leeghalers van huizen. Terwijl zij wroeten tussen de vergane glorie, lopen Maarten en ik met toestemming samen een krakende trap op, waar de tijd in sommige vertrekken letterlijk heeft stil gestaan. En kunnen wij, na jaren geinvesteerd te hebben in goede contacten met handelaren en leeghalers, op een verstilde zolder of Franse kelder tussen de oude wekpotten en dekenkisten de prachtigste vondsten doen. Uiteraard tegen betaling, maar wij krijgen de primeur. Dat maakt het dan helemaal waard dat we ons leven 180 graden hebben omgegooid. Wij zijn schatzoekers!

Op jacht naar meubelen…

Onze liefde voor brocante deed ons zes jaar geleden emigreren naar het hart van Frankrijk. Van het dynamische Amsterdam met twee vaste banen en kleine kids, naar het ruige platteland van Frankrijk. Hoe bedoel je een overgang? Een renaissance, om het in het Frans te typeren. In twee joekelgrote wijncaves achter ons ‘Hans en Grietje huisje’ startten we ons depot en werkatelier. Onze Franse lelijke eend importeerden we van Nederland naar Frankrijk – ze kwam weer thuis – en nog een paar ritjes op en neer begonnen we in 2011 een wedergeboorte. En dat allemaal door die ver doorgevoerde passie voor oude spullen.

Maar is het niet zo dat als je van je hobby je werk maakt, het geen plezier meer geeft? Menigmaal heb ik mij wel eens afgevraagd waarom ik vaker een veger en kwast in mijn handen heb, dan voorheen een aktetas met communicatiedossiers. Het is intensief manueel werk. Maar als ik zo’n blik met prachtige krijtverf open klik en al roerend vanuit ons depot bij onze huidige wijnboerderij met binnenvallende zonnestralen een linnenkast omtover tot een pronkstuk, dan proef ik de essentie van onze passie en ommezwaai: vrijheid en creativiteit.

Op de foto met de buit.

Het is een heel avontuur gebleken, waarbij we moesten leren samenwerken en de markt aftasten. Zoals brocante markten af leren struinen zonder gekibbel met elkaar. ‘Nee Eef, dat kleine spul levert niks op’. ‘Echt wel,

hartstikke gaaf Maarten!’ Twee kapiteins op één zoekend schip, terwijl we de kids zoet hielden met tweedehand playmobil uitzoeken. En o zo aanpassen aan een nieuw land, waarbij een wijntje nuttigen om 11 uur ‘s ochtends met een stoffige handelaar de beste deals opleverde. We zijn al 6,5 jaar verder. Het resulteert in vele bizarre en grappige anekdotes, rechtstreeks uit Frankrijk, daar waar de oorsprong van Franse brocante ligt. Wordt vervolgd!

 

Eva heeft een vaste column in het mooie magazine ‘Liefde voor Brocante‘. Daarin neemt ze de lezers mee in de Franse avonturen op zoek naar brocante. Kijk hier voor ons aanbod van brocante meubelen of kom langs in de winkel, gevestigd aan de Burensedijk 6 te Kerk-Avezaath.